Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Határtalanul 2017

dscn1902.jpg

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul! a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

A Határtalanul! program keretében 2010 óta megközelítőleg 100 ezer magyarországi diák vehetett részt a határon túli régiókat célzó tanulmányi utakon, 2016-ban a programra 1,9 milliárd forint áll rendelkezésre, melyből 2015-ben 1,29 milliárd forint kerül kiírásra.

Képtalálat a következőre: „Határtalanul logo”

Április 10 és 13 között vettünk részt a Határtalanul pályázat keretében egy négynapos felvidéki kiránduláson. Utazásunk célja az egykori Királyi Magyarország egy kis szeletének megismerése, szépségeinek feltárása volt. Az őriszentpéteri iskola hetedikeseivel utaztunk együtt.Hétfőn reggel egy 180 km-es út állt előttünk, hogy a Dunát átlépve eljussunk a Felvidékre, a mai Szlovákia területére.

Komárnoban, azaz Révkomáromban látogatást tettünk a magyar tanítási nyelvű Jókai Mór Alapiskolában. Egy sokaknak ismerős dallal és egy rólunk szóló verssel mutatkoztunk be hasonló korú társainknak. Az igazgatónő, Mátyás Katalin bemutatta a 9 évfolyamos iskolarendszerüket. Megtudtuk, hogy minden tárgyat magyarul tanulnak. Vendéglátóinkat megajándékoztuk egy általunk készített bábuval. A városban emlékszalagot helyeztünk el a Jókai szobornál és a Bartók-emléktáblánál is. Meglátogattuk a híres Európa udvart és a Városháza előtti teret. Utunkat Nagysalló és Mikszáthfalva irányában folytattuk. Többen előzetes tudásukat felhasználva bemutatták a nagy író munkásságát. Majd  Kékkő várában vitéz Balassi Bálint emlékének adóztunk, gyönyörködtünk a panorámában a bástyáról. Szállásunk Rimaszombaton volt, ahol finom vacsorával vártak minket.

A második napot a belváros megtekintésével kezdtük, a gombaszögi cseppkőbarlanggal folytattuk. A cseppkőbarlang a Világörökség része. A mélyből felemelkedve Betlér felé vettük az irányt. Az Andrássy család egykori vadászkastélya a II. világháború után teljesen fennmaradt. Pazar berendezése elkápráztatott bennünket. Majd egy szomorúan fenséges helyre érkeztünk.  Andrássy Dénes és Hablovetz Franciska mauzóleuma a maga nemében egyedülálló látványosság. Külön érdekessége a 20 évet élt tacskó kutyájuk emlékműve. A 2012-ben leégett krasznahorkai várpalota sajnos továbbra sem látogatható, azonban felsétáltunk az épület tövébe, ahol gyönyörködtünk a kilátásban és szép felvételeket, szelfiket készítettünk. A délutáni program befejezését követően utunkat Igló felé vettük, s közben már megpillantottuk a Magas-Tátra havas hegycsúcsait. Iglón városnézésen vettünk részt. Szepessümegen elfoglaltuk a szállásunkat, elköltöttük vacsoránkat, majd összefoglaltuk a nap eseményeit.

A szerda délelőtt nagyon sűrű programot tartogatott: ragyogó napsütésben csodálhattuk meg Közép-Európa legnagyobb várromját, a szepesi várat. Felsétáltunk a bejáratig, csodálatos panoráma tárult elénk. A Szent Kereszt kápolna tövében található kénes gejzír igazi kuriózum volt mindannyiunk számára. Lőcsén a Szent Jakab templomban megtekintettük a húsvét előtt éppen bezárt szekrényű, Pál mester alkotta szárnyasoltárt. Körülsétáltunk a Fő téren, ahol a paloták sorozatát láthattuk. Lőcse örök riválisa, Késmárk volt a délutáni látogatásunk első helyszíne. Igazi művészeti élmény volt a fatemplomban tett látogatás. Az új evangélikus templomban Thököly Imre szarkofágjánál elénekeltük a magyar Himnuszt, és emlékszalagot helyeztünk el. Szepesszombatban nemcsak a középkori hangulatú épületek nyűgöztek le bennünket, hanem egy 1848-as szabadságharcos emlékmű is. Amelyen az alábbi szöveg olvasható: "Édes magyar hazánk iránti szeretetből".A jó idő egész nap kitartott, a szikrázó napsütésben a Magas-Tátra teljes terjedelmében felénk magasodott. Havat is találtunk, mely rögtönzött hócsatát eredményezett

Csütörtökön a korai kelést követően időben elindultunk Selmecbányára, ahol 11 órakor vártak bennünket. Az ottani egykori bányában megismerkedtünk a bányászok egykori munkakörülményeivel, módszereikkel, életük nehézségeivel. Selmecbánya is a Világörökség része.. Utunkat Léván keresztül folytattuk Komárom irányába, a buszon összefoglaltuk és rendszereztük a négy nap eseményeit. Idegenvezetőnk értékelte a csoportok kiegyenlített teljesítményét. Minden résztvevőnek emléklappal kedveskedett. Elköszöntek tőlünk az őriszentpéteri diákok és nevelőik, akikkel jó kapcsolatot alakítottunk ki. Úgy tűnt, mintha egy iskola két osztálya lettünk volna. Örülünk, hogy részt vehettünk ezen a kiránduláson. Kívánjuk, hogy mindannyian láthassatok hasonlóan szép tájakat, Határtalanul.

7. osztály

Videó megtekintése: https://drive.google.com/file/d/0B2cz27wyQIKDMmlmaUM0cUQ5bTQ/view?usp=sharin