Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


E-Bug mintaiskola

Országos döntőn jártunk, avagy mi is az e-Bug?

Az e-Bug 18 ország – köztük Magyarország – közreműködésével jött létre egy 2005-ben. Az idei évben már 26 EU tagország, és a távoli Szaúd-Arábia gyerekei játszanak az internetes ismeretterjesztő programmal. Az e-Bug egy iskolai, 6-16 éves diákok számára megalkotott oktatási forrásanyag, amely mindenki számára elérhető egy internetes weboldalon. A program használatával javulhat a kéz- és légúti higiénia, a felelős antibiotikum használattal kapcsolatos ismeret, gyakorlat; és felkelthető az érdeklődés az egészségtudatos magatartás iránt. A feladatok egy részét internetes felületen kellett megoldani, másik részük a diákok alkotókészségét, kreativitását tette próbára. A játék egyes fordulóit az iskolákban rendezték meg.

A játékot két korcsoportban hirdette meg a hazai programgazda, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Népegészségügyi, Stratégiai és Szakmai Elemzési Főosztálya. Az e-Bug vetélkedő egy előselejtezőből és azt követően 3 fordulóból állt. A feladatok egy részét internetes felületen kellett megoldani, másik részük a diákok alkotókészségét, kreativitását tette próbára. A játék egyes fordulóit az iskolákban rendezték meg.

 Az országos döntőbe a legjobb 5 csapat jutott (az eredetileg induló csapatok száma 436 volt). A 6-10. osztályosok közül a döntő résztvevője volt a Nádasdi zöld békák együttese is. Tagjai: Dancsecs Kornél, Farkas Péter és Zecovic Hanisa. A jó hosszúra nyúlt napon felutaztunk székes fővárosunkba és értő kalauzunk, Irénke néni segítségével megközelítettük az OTH központját. Rövid megnyitó után érdekes tudományos bemutatók és közönségszavazás kezdődött. A legjobb plakátot és legjobb videofilmet kellett kiválasztanunk a versenyző pályaművek közül. Bár nem nekünk kedvezett a szerencse, mi mégis büszkék vagyunk arra, hogy az ebola járványról szóló híradónk sokak tetszését elnyerte. Délután lelkesen vethettük bele magunkat a Fővárosi Állat- és Növénykert forgatagába. Hogy onnan zebrával, zsiráffal, kőzetekkel és élményekkel megrakodva térhessünk haza, s elmondhassuk mindenkinek, hogy a jó volt ez a játék!